Kto nie kocha pieczywa? Ja osobiście uwielbiam! Z względu na to, ze nie jem mąki pszennej kombinuje co zrobić, by nie czuć się pokrzywdzoną jeśli chodzi o obecność pieczywa w diecie. 😉
Dziś mam dla Was przepis na proste twarogowe bułki z mąki jaglanej – bułeczki są lekko słodkie
i banalne w przygotowaniu. Bułki kojarzą mi się z moją babcią, której nie ma już z nami kilka lat, ale cały czas pamiętam zapach pieczywa w jej domu i to, że piekła ogromne ilości domowych bułeczek, pączków, faworków i karmiła nimi całą rodzinę. <3
POTRZEBUJEMY:
250 gram twarogu półtłustego
Szklankę mąki jaglanej
Jajko
Ksylitol
Proszek do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Do naczynia wbijamy jajko i dodajemy około 5 łyżek ksylitolu – całość ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, twaróg i wszystko ze sobą mieszamy. Z ciasta formujemy niewielkiej wielkości kuleczki. Bułeczki pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Jemy z czym chcemy lub wcinamy same.❤️
Mam koleżankę, która nie je glutenu od wielu lat z przyczyn zdrowotnych. Teraz to jest pole do popisu – tyle mąk i możliwości. Kiedyś była skazana na mąkę kukurydzianą i szaleństw smakowych nie było.
Dużo się zmieniło na lepsze! 🙂
Uściski!