Będę to powtarzać do znudzenia, ale uwielbiam indyjską kuchnie! Jeżeli w ciągu tygodnia nie zjem czegoś indyjskiego, to nie żyje ! Po indyjskim jedzeniu czuje się po prostu świetnie. Oczywiście nie mówię, o indyjskim streecie, bo tam często zdarzają się zatrucia, ale indyjskie jedzenie dobrej jakości wygrywa u mnie wszystko. ❤

Fascynacja indyjską kuchnią doprowadziła do tego, że w naszym domu indyjskie jedzenie gości tak często, jak na polskich stołach rosół albo schabowy. Coraz częściej w naszym domu jest mnóstwo przypraw, a my ciągle kombinujemy, jak odtworzyć smak potraw indyjskiej kuchni! Tym razem padło na channe masale, którą mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad czy kolację. Przygotowanie jej zajmuje maksymalnie 30 min – i to również bardzo szanuje. 🙂


channa-masala


POTRZEBUJEMY:

  • 4 pomidory
  • 2 cebula, pokrojone w półplasterki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę lub startego
  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego
  • 1 mała papryka chili, posiekana
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka kminu, mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • szczypta cynamonu / goździków
  • 2 puszki ciecierzycy lub opakowanie ciecierzycy ( moczymy przez noc)
  • olej kokosowy – do smażenia
  • ryż basmanti

Cebulę kroimy w półplasterki, tak samo postępujemy w przypadku pomidorów i czosnku. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, dodajemy czosnek, imbir następnie pomidory. przyprawy. Na samym końcu dodajemy ciecierzycę, wszystko dusimy pod pokrywką jakieś 10 – 15 minut. Najchętniej jem channe masale z ryżem basmanti. 🙂


channa-masala-domowa-channa-masala


 Lubicie kuchnie indyjską? Jakie jest Wasze ulubione danie? 🙂