Jako wegetarianka nie wyobrażam sobie życia bez ciecierzycy i soczewicy. Możliwości ugotowania z wyżej wymienionych składników sycącego dania jest olbrzymia i zazwyczaj prosta. 🙂 Jednym z takich dań są właśnie falafele, których przygotowanie jest baaaardzo proste, a takie pyszne kotleciki, to idealna opcja na obiad czy kolację, świetnie sprawdzą się również w podróży.


falafle-kotlety-warzywne


POTRZEBUJEMY:

350 g suchej ciecierzycy, moczonej przez noc w zimnej wodzie
2 ząbki czosnku
1 cebula
Posiekana natka pietruszki
Posiekana natka koperku
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki garam masali
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka soli
1/2 mielonej kolendry

Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzamy i mielimy w maszynce do mielenia razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki i koperku, następnie dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy oraz 1-2 łyżki wody. Masę szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok.30 minut.

W większości przepisów autorzy podają, żeby kotleciki smażyć na 2-3 cm warstwie rozgrzanego oleju. Jednak jeżeli posiadamy dobrą patelnię o teflonowej powłoce, spokojnie możemy ograniczyć zużycie oleju do minimum.

Co zrobić w przypadku, gdy nie mamy maszynki do mielenia? Próbowałam zmiksować ciecierzycę blenderem i co prawda masa ma inną konsystencję, ale da się z niej uformować kotleciki, które smakują również rewelacyjnie 🙂


falafle-wegetarianskie-kotlety