Wiele razy o tym tutaj wspominałam, jeżeli chodzi o gotowanie i jedzenie uwielbiam przeróżne wegetariańskie / wegańskie dania. Jeśli chodzi jednak o samo gotowanie to cenię sobie w miarę proste i szybkie potrawy. Już jakiś czas temu polubiłam się z garnkami, kuchenką i tym podobnymi, ale nie na tyle, żeby spędzać w ich towarzystwie pół dnia. 🙂 Jestem szczera w tym co robię, dlatego też na blogu znajdują się łatwe, szybkie, ale oczywiście smaczne przepisy.


faszerowane-papryki-4


POTRZEBUJEMY:

*4 duże papryki

*3 cebule

*3 ząbki czosnku

*pół puszki kukurydzy

*8-9 pieczarek

*150 gram kaszy gryczanej

*masło kokosowe do smażenia

PRZYPRAWY:

*pieprz

*sól

*chilli


faszerowane-papryki-2


Do smażenia używam zazwyczaj masła kokosowego, na rozgrzanej patelni smażymy posiekaną cebulę, czosnek, obieramy pieczarki, kroimy i dodajemy. W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną. Wykrawamy z papryk środek: delikatnie kroimy je przy górze, tak żeby kapelusz odpadł od całości ( nie wyrzucamy go, ponieważ przyda się przy zapiekaniu), wydrążamy środek. Do smażonych warzyw dodajemy kukurydzę oraz ugotowaną kaszę. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Następnie papryki napełniamy farszem. Do farszu wedle upodobań możemy dodać trochę sera (przy końcu pieczenia) – wszystko nakrywamy kapeluszem. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do rozgrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.


faszerowane-papryki-5