Dokładnie pamiętam, kiedy ostatni raz piekłam babeczki! Wtedy nie była to aż taka zdrowa wersja babeczek, a ja byłam na pierwszym roku studiów i piekłam je tylko po to, aby udobruchać sąsiadów w związku z nadchodzącymi hucznymi urodzinami!❤️😂 Chyba były dobre, bo chociaż impreza trwała do rana, to nikt nie przyszedł na żadną skargę. 🙂

Osobiście bardzo lubię takie słodkie babeczki na przyjęciach. Po pierwsze nie są takie zapychające jak ciasto, po drugie nie wisi na nich zgodnie z polską tradycją przymus „koniecznie spróbuj”, po trzecie wyglądają obłędnie! 🙂

Moje fit babeczki to idealna propozycja na każde spotkanie! Zdrowy poczęstunek po obiedzie, przed obiadem, na śniadanie, a że nie mają w sobie cukru ani mąki pszennej, naprawdę nie trzeba się ich obawiać. Głównymi składnikami są fasola, banan, jajka i moja ulubiona mąka kokosowa nisko-węglowodanowa, którą ostatnio używam po prostu do wszystkiego! ❤️:)


fit-babeczki-zdrowe-slodycze-guiltfree

fit-babeczki-zdrowe-slodycze-guiltfree

www.guiltfree.pl

PRZEPIS:

2 puszki fasoli

2 dojrzałe banany

4 jajka

3/4 szklanki ksylitolu

3 łyżki kakao

1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki oleju kokosowego


PRZYGOTOWANIE:

Fasole dokładnie płuczemy. Dodajemy banany, jajka, ksylitolu, kakao, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut.

POLEWA:

Jako polewy użyłam absolutnie, obłędnego syropu czekoladowego bez cukru, z którym jem ostatnio po prostu wszystko – nawet wafle ryżowe. 🙂 Dla dopełnienia smaku babeczki posypałam odtłuszczonym masłem orzechowym z dodatkiem bananów, które dodaje im oryginalnego orzechowego smaku i sprawia, że babeczki, nie są przesłodzone. <3


fit-babeczki-zdrowe-slodycze-guiltfree

fit-babeczki-zdrowe-slodycze-guiltfree