Nie wiem dlaczego, ale ciasto marchewkowe zawsze kojarzy mi się z jesienią.🍁🍂 W sumie nie wiem czemu, ponieważ marchewki w Polsce nigdy nie brakuje, aczkolwiek smak ciasta, kojarzy mi się z chłodniejszymi dniami – może ze względu na przyprawy.

W każdym razie jesień sprzyja wypiekom, dni stają się coraz krótsze i trzeba nastawić się na to, że niestety dni robią się coraz krótsze. Do wypieków nie używam mąki pszennej ani cukru, dlatego i tym razem ciasto jest zarówno pyszne, ale i zdrowe. ❤️


Fit-ciasto-marchewkowe


POTRZEBUJEMY:

* 250 gram mąki jaglanej

* 1 jajko

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

* 1 łyżka oleju roślinnego lub oleju kokosowego

* 3-4 łyżeczki cynamonu

* 4-5 łyżek ksylitolu

* 1 szklanka mleka

* 4 średnie marchewki

* aromat waniliowy

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol, cynamon. W drugiej misce dodajemy mleko, olej, trochę aromatu waniliowego, jajko oraz startą na tarce marchewkę (na grubych oczkach). Następnie przelewamy zawartość drugiej miseczki i powoli mieszamy, aby uzyskać płynną konsystencję. Przelewamy na średnią blaszkę i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. <3 Następnie jemy do oporu, bo ciasto jest nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe 🙂


Fit-ciasto-marchewkowe