Śledzę na Instagramie kilka „fit-profili”, na których m.in. znaleźć można ciekawe „fit-przepisy”. Moja dieta trwa, więc szukam nowych pomysłów i rozwiązań jak urozmaicić, to co jem. Jednym takim rozwiązaniem jest właśnie ciasto z batatów. Znalazłam je na profilu Akopa Szostaka. Jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu, w smaku natomiast bardzo ciekawe. Muszę przyznać, że oczekiwałam, że ciasto powali mnie na kolana. Tak się jednak nie stało, ale to dlatego, że to ciasto nie do końca smakuje jak ciasto 😉 przede wszystkim dlatego, że nie jest tak słodkie jak większość ciast, co dla wielu osób może być zaletą. Jest też bardzo wilgotne i świetnie sprawdzi się jako szybkie, zdrowe, pożywne śniadanie. Co nam jest potrzebne?

CIASTO:

  • 2 ugotowane bataty
  • 2 jajka
  • 2 miarki (30 g) odżywki białkowej (w oryginalnym przepisie była odżywka o smaku masła orzechowego, ja wybrałam czekoladową)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki słodzika (ksylitol, erytrol)
  • 2 banany

POLEWA:

  • 50 g masła 100% z migdałów
  • 2 miarki (30 g) odżywki białkowej (takiej samej jak poprzednio)

 

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę. 


Snapseed


Przelewany do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy 30 minut.


Snapseed

IMG_7488


Polewa: w misce mieszamy masło orzechowe z odżywką z odrobiną wody aż do uzyskani jednolitej konsystencji.


IMG_7489


Kiedy ciasto ostygnie, nakładamy na jego wierzch przygotowaną wcześniej polewę i wkładamy na noc do lodówki.


Snapseed


SMACZNEGO! Jak zrobicie, piszcie czy Wam smakuje! 🙂


IMG_7529