Ostatnio uprzykrzają mi życie sytuacje, na które nie mam wpływu. Tak naprawdę na niewiele rzeczy w życiu mam wpływ. No bo mogę sobie zaplanować wakacje życia i podróż życia, ale zawsze może coś nie wypalić i znowu pojawiają się rzeczy, na które nie mam wpływu. Najbliżsi ludzie – poniekąd posiadam wpływ na ludzi mi bliskich, ale też nie jest to nie wiadomo jaka moc, bo koniec końców każdy robi tak, żeby było mu dobrze…

Po chwilowym namyśle uświadomiłam sobie w zasadzie, że największy wpływ mam na to, jak żyję. Kolokwialnie rzecz ujmując, największy wpływ mam na to, jak jem i co jem. 🙂 Bo to mogę zaplanować, zazwyczaj zawsze mam wybór i rzadko kiedy zdarza się coś, co popsuje mi w jedzeniowej kwestii sprawę.

Poza tym jestem w stanie kontrolować to, co jem i czuć się dobrze z tym, co jem. Nie bez powodu ktoś powiedział kiedyś „jesteś tym, co jesz”, ja chyba zdecydowanie bardziej wolę jednak zwyczajne powiedzenie, że to co jesz, ma ogromny wpływ na Twoje życie, samopoczucie, humor, poczucie własnej wartości.

Nie jesteś śmietnikiem, nie wkładaj w siebie byle czego! 🙂 Tak szczerze mówiąc, jak widzę czasami ciasta na rodzinnym stole złożone z 1/2 z margaryny, cukru i mąki pszennej, to mi po prostu szkoda, tego jeść, bo w dzisiejszych czasach mamy tyle możliwości zrobienia zdrowych słodyczy, że to grzech robić takie ciasta, mimo całego szacunku dla tradycji i wszystkich ciotek, mam i babci! 🙂

Jasne uśmiech babci, cioci, kiedy wkładasz do buzi kawał ciasta, jest bezcenny, także pewnie, że nie rezygnuj w zupełności z takich chwil. Warto jednak pamiętać, że mamy tysiące możliwości zrobienia zdrowych słodyczy. 😉

Z pomocą przyszedł mi tym razem sklep: https://www.guiltfree.pl/pl/


Syrop-zero-kalorii-guiltfree


PRZEPIS NA BROWNIE Z FASOLI

POTRZEBUJEMY:
2 puszki fasoli czerwonej
2 banany
4 jajka
3/4 szklanki ksylitolu
4 łyżki kakao
3 łyżki oleju kokosowego

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


fit-ciasto-brownie-ciasto-z-fasoli ciasto-z-fasoli-fit-ciasto-2

Fasole dokładnie płuczemy. Dodajemy banany, jajka, ksylitolu, kakao, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut.

POLEWA:
Jako polewy użyłam masła orzechowego oraz syropu o smaku solony karmel. ❤️ Polecam kokosowo-migdałowe masło orzechowe – jak dla mnie smarowidło roku! 🙂

Ciasto smakuje obłędnie! Nie sposób się oprzeć, a świadomość, że jest zrobione z fasoli i zdrowych składników sprawia, że blaszka znika w okamgnieniu! 😉❤️


ciasto-z-fasoli (2)

ciasto-z-fasoli (1)