Już od dawna chodziło za mną ciasto szpinakowe – ze względu na to, że po pierwsze nigdy wcześniej nie miałam okazji go robić, a po drugie zielony kolor wygląda bardzo atrakcyjnie i oryginalnie – zwłaszcza na stole!❤️ Wypieki, które pojawiają się na blogu, charakteryzują się dwoma rzeczami: są bez cukru, nie używam do pieczenia mąki pszennej, omijam gluten szerokim łukiem. Lubię słodkie – ale w zdrowej postaci.


Ciasto-ze-szpinaku-fit-ciasto


POTRZEBUJEMY:

200 gram mąki ryżowej

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

słodzik – u mnie stewia

200 gram szpinaku – ja dorwałam mrożony – bo jak zwykle robiłam ciacho wieczorem, kiedy większość sklepów była zamknięta

olej kokosowy około 100 ml

aromat wanilijowy


PRZYGOTOWANIE:

Szpinak roztapiamy na patelni  – czekamy aż wystygnie i przekładamy go do naczynia. Do ostudzonego szpinaku dodajemy olej kokosowy – wszystko blendujemy na gładką masę. Do innego naczynia dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, ksylitol – wszystko miksujemy, następnie dodajemy szpinak. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. 🙂


Fit-ciasto-ze-szpinkau