Kto nie lubi naleśników? Ja uwielbiam w wielu postaciach na słodko, z owocami, a także w wersji bardziej wytrawnej idealnej na kolację lub obiad. Moimi faworytami są pyszne naleśniki z warzywami na mące żytniej, dobrze zapakowane można zabrać ze sobą wszędzie! 🙂


fit-nalesniki-maka-zytnia-maka-pelnoziarnista


SKŁADNIKI:

NA FARSZ:

2 cebule

3 średnie marchewki

2 papryki

mała cukinia

puszka kukurydzy

puszka zielonego groszku

żółty ser – do starcia

NALEŚNIKI:

Jajko

1 szkl wody

Szczypta soli

1 szklanka mąki żytniej typ 720

Ciasto odstawić na 15 minut.


 

fit-nalesniki-maka-zytnia


Cebule, papryki oraz cukinie kroimy w kostkę, obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce (grube oczka). Na patelni dusimy na małym ogniu warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy groszek oraz kukurydzę. Na końcu do warzyw dodajemy starty żółty ser.


13569990_1221500834550217_519821319_o


Farsz równomiernie rozprowadzamy na naleśniku, następnie go zwijamy. Pomocne mogą okazać się tutaj wykałaczki, które będą trzymały naleśnik „w ryzach.” 😉 Na wierzch naleśniki można dodatkowo posypać żółtym serem i przysmażyć.


13588847_1221493597884274_756483036_o