Czekolada nie zadaje zbędnych i niewygodnych pytań. Czekolada po prostu rozumie. 🙂 To wyjaśniałoby moją ogromną słabość do słodyczy. Długo udawało mi się utrzymać wiarę w to, że czekolada jest zrobiona z kakaowca, który rośnie na drzewach, co czyni z niej roślinę, a jak powszechnie wiadomo warzywa można spożywać w nieograniczonych ilościach. ;))

A tak serio…to wielokrotnie podkreślałam, że mam ogromną słabość do słodyczy, ale od kiedy postanowiłam ograniczyć spożywanie cukru, definitywnie się z nimi pożegnałam. Nie kupuję, nie jem gotowych, sklepowych batoników, a w moją szafkę na „małe grzeszki” wypełnia zazwyczaj mieszanka studencka, suszone owoce oraz gorzka czekolada min. 70 %. Wszystko to kwestia przyzwyczajenia, a poczucie, że nie pcham w siebie niepoliczalnej ilości cukru, rekompensuje naprawdę wiele…

Przepis na Fit Snickersa znalazłam u Kasi, którą spotykam niemal codziennie na treningach. Kasia tańczy, prowadzi zajęcia, jest dietetykiem, a w kuchni jest prawdziwym mistrzem w tworzeniu  zdrowych przepisów. Koniecznie wpadnijcie na instagrama Kasi.


fit-snickers-przepis2


PRZEPIS:

Składniki na ciasto:
200 g kaszy jaglanej
3 jajka
6 łyżek ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki masła orzechowego

Składniki na krem:
200 g daktyli
3 łyżki masła orzechowego

Składniki na polewę:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego


fit-snickers-przepis3


PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy kaszę jaglaną, do ugotowanej kaszy dodajemy ksylitol, jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, następnie całość blendujemy na gładką masę. Gotową masę wkładamy do formy o 24 x 24, pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Daktyle namaczamy pod przykryciem w gorącej wodzie około 10 minut, odsączamy od nich wodę i dodajemy masło orzechowe, następnie blendujemy na gładką masę. Na upieczone ciasto wykładamy masę. Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej – dekorujemy polewą ciasto. 🙂


fit-snickers-przepis 7

fit-snickers-przepis6