Uwielbiam ciasta, których przygotowanie zajmuję maksymalnie 20 minut! Niespodziewana wizyta przyjaciół, rodziny? Warto mieć w zanadrzu kilka, sprawdzonych przepisów, które zaskakują prostotą przygotowania i oczywiście smakiem! 🙂

Moja mama jest bezkonkurencyjna w robieniu słodkości, w kuchni zawsze piecze cuda, które znikają nieproporcjonalnie szybko z talerza. 🙂 Nie przebije jej nigdy i nie mam nawet zamiaru, bo to, co zrobi mama zawsze jest najlepsze, dlatego zawsze szukam alternatywy dla tradycyjnych ciast i ku mojej radości znikają one również bardzo szybko.😉❤️


kakaowe-ciasto-bez-pieczenia


POTRZEBUJEMY:

500 gram herbatników petit beurre

1 l mleka

2 żółtka

1 szklanka ksylitolu

4 łyżki mąki ryżowej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki kakao

masło

dżem o smaku porzeczkowym

PRZYGOTOWANIE:

Do garnuszka wlewamy 1 i pół szklanki mleka, dodajemy mąkę ryżową oraz ziemniaczaną, kakao, ksylitol, żółtka, całość dokładnie mieszany na gładką masę, tak aby nie powstały żadne grudki.

Pozostałą część mleka podgrzewamy aż do zagotowania. Dodajemy naszą masę kakaową, wszystko dokładnie mieszając. Odstawiamy, aż wystygnie. W osobnym naczyniu ubijamy masło, dodajemy do niego naszą masę i dokładnie mieszamy. W formie około 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Smarujemy ją naszą masą. Przekładamy kolejną warstwą herbatników, którą smarujemy dżemem porzeczkowym. Układamy kolejne warstwy, przekładając je masą i posypując kakao. Łącznie układamy 6 warstw. Ostatnią warstwę smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na około 3-4 h.

 


9304961F-74BE-4D19-B660-5FB791238122