Od dłuższego czasu jesteśmy zasypywani zewsząd informacjami na temat mleka. Jeszcze nie tak dawno w telewizorach huczała reklama „pij mleko będziesz wielki”, a teraz praktycznie na każdym kroku spożywanie mleka krowiego jest negowane. Natłok sprzecznych informacji sprawia, że przeciętna Paulina Ka  zaczyna się naprawdę zastanawiać : pić mleko czy mleka po prostu nie pić?

Od nastu lat jestem na diecie wegetariańskiej, uwielbiam kuchnię wegańską, aczkolwiek weganką nie jestem. Nie jem często nabiału, aczkolwiek czasami się zdarzy. Nie jestem specjalistą i nadmiar informacji z wielu źródeł mnie przytłacza, dlatego postanowiłam zebrać praktyczne i zrozumiałe informacje, które pozwolą na zrozumienie problemu zarówno mi, jak i też osobom, które również specjalistami ds. żywności nie są. 


mleko-sniadanie-platki


Zacznę od tego, że wiele osób twierdzi, że mleko krowie jest nam zwyczajnie NIEPOTRZEBNE. Dorosły człowiek nie posiada enzymów do trawienia białka w mleku. Jednak patrząc w przeszłość ludzie od stuleci pili mleko i byli zdrowi, problem w tym, że w dawnych czasach mleko nie było tak przetworzone, jak teraz.


Mleko jako cenne źródło wapnia.

Przyswajalność wapnia z mleka krowiego jest dużo większa niż z innych źródeł. Ponadto mleko krowie zawiera: fosfor, potas, magnez, cynk, selen, kobalt, mangan, jod, fluor. Przeciwnicy picia mleka twierdzą, jednak że dużo lepszym źródłem dostarczania do organizmu wapnia są produkty roślinne takie jak: jarmuż, kapusta, nać pietruszki, szpinak, brukselka, tofu, brokuły, warzywa strączkowe, mąka z pełnego przemiału, otręby, suszone owoce takie (figi i morele), orzechy, w szczególności migdały i orzechy brazylijskie oraz różne nasiona, w tym sezam. Mleko zawiera tłuszcze nasycone i cholesterol. Ponadto ich zdaniem wapń zawarty w mleku jest mało przyswajalny, na co wpływ ma niewłaściwa  jego proporcja w stosunku do fosforu.


mleko-kawa-coffee


Mleko zapobiega złamaniom i osteoporozie

Według zwolenników mleka jego picie jest niezbędne w porfilaktyce osteoporozy i zapobieganiu złamaniom kościom. Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku wynika, że osoby będące na diecie bezmlecznej narażone są na 4-krotnie wyższe ryzyko wystąpienia złamań. Przeciwnicy natomiast kontratakują porównując się na statystyki, gdzie w USA i krajach Europy Zachodniej i Środkowo-Wschodniej spożycie mleka jest stosunkowo największe, w tych krajach stwierdzono również największy wskaźnik zachorowań na osteoporozę i rzeszotowanie kości.


Mleko budulcem mięśni

Dokładnie ! Mleko zawiera ok. 3 % białka, w tym (2,5%) to kazeina, a pozostała część  to tzw. białka serwatkowe, niezwykle popularne wśród sportowców. Białko pochodzące z mleka wpływa pozytywnie na budowę muskulatury.


Mleko wywołuje alergię

Przeciwnicy spożywania mleka alarmują, że jest ono najsilniejszym alergenem pokarmowym. Alergia na mleko występuje zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. U dzieci często występują reakcje alergiczne (wykwity na policzkach oraz biegunki). Dorośli częściej mają do czynienie z nietolerancją laktozy – ok. 20 % Polaków nie ma enzymu trawiącego cukier mleczny laktozę, przez co laktoza trafia niestrawiona do jelita powodując wzdęcia, ból brzucha i biegunkę.


yummy-donuts-and-milk-picjumbo-com


Mleko pomaga w problemach trawiennych

Ile razy słyszałam „masz zgagę?” – „napij się mleka!” Mleko przynosi ulgę przy chorobach przewodu pokarmowego. Oczywiście oprócz tych, którzy cierpią na nietolerancję laktozy.


Mleko, a właściwości nowotworowe

Przeprowadzone w Norwegii badania potwierdziły, że wyjątkowo cenny jest kwas linolowy, który wpływa korzystnie na zatrzymanie rozwoju komórek nowotworowych raka piersi, jelita grubego, płuc i pierwotnego raka wątroby. Natomiast publikacja ,,Nowoczesne zasady odżywiania’’ T. Colin Cambella i Thomasa M. Cambella II skupia się na kazeinie, która według autorów pobudza do rozwoju ognisk nowotworowych.


Mleko, mleku nierówne

Przeciwnicy twierdzą, że mleko dostępne w sklepie ma niewiele wspólnego z mlekiem, które pili nasi dziadkowie. Przetwarzanie mleka ( proces pasteryzacji i UHT ) skutkuje utratą przez nie części właściwości odżywczych – wapnia oraz witamin.


WNIOSKI

Temat picia mleka jest niezwykle kontrowersyjny! Na każdy argumentem „za” czeka kontrargument, który wyklucza pozytywne aspekty spożywania mleka. Co o tym sądzę? Uważam, że jak w przypadku wszystkiego trzeba słuchać siebie i swojego organizmu. Każdy z nas jest inny i każdy organizm na różne potrzeby. Polecam jeszcze artykuł, który skłania mnie do odstawieniu mleka KLIK, kolejnym z powodów, dla których rozważam jego odstawienie, jest sposób przetrzymywania zwierząt hodowlanych, który mnie niezwykle boli…

Czekam na Wasze opinie 🙂 jeśli macie jakieś informacje, to koniecznie się nimi podzielcie!
K.


mleko-krowa


Źródła:
1. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Czy-picie-mleka-jest-zdrowe-argumenty-zwolennikow-i-przeciwnikow-picia-mleka_36296.html
2. http://www.menshealth.pl/zdrowie/Cala-prawda-o-mleku,4192,3
3. http://www.national-geographic.pl/przyroda/mleko-pic-czy-nie-pic