Ostatnio trudno o czas na zjedzenie, a co dopiero gotowanie! 🙂 Nie ma jednak rzeczy niemożliwych i swoją drogą… zauważyłam, że takie kulinarne przerwy od pracy i codziennych obowiązków nieźle odstresowują i odciągają od problemów. Nie lubię stać godzinami w kuchni, ale godzinny przerywnik zawsze mi dobrze robi. Tym razem wyczarowałam bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami!❤️


naleśniki bez glutenu ze spzinakiem

nalesniki ze szpinakiem bez glutenu


POTRZEBUJEMY:

2 szklanki mąki jaglanej

1, 5 szklanki mleka

0,5 szklanki wody gazowanej

szczpyta soli

jajko

FARSZ:

Jedno opakowanie mrożonego szpinaku – jak dorwiecie świeży – to jeszcze lepiej, ale ja robiłam naleśniki późno w nocy, więc dostałam jedynie mrożony.😉

100 gram kaszy jaglanej

Suszone pomidory – u mnie pół słoiczka

Dodatkowo jeśli ktoś je nabiał można się tutaj pokusić o ser fetę. ❤️

PRZYGOTOWANIE:

Do naczynia dodajemy dwie szklanki mąki, półtora szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, szczyptę soli i jajko. Wszystko blendujemy na gładką masę. Naleśniki smażymy na niewielkim ogniu – w kuchni zawsze do smażenia używam oleju kokosowego.

Jeśli chodzi o farsz, jest równie banalny w przygotowaniu. Na rozgrzanej patelni roztapiamy szpinak, suszone pomidorki kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy na patelnię. W tym samym czasie gotujemy woreczek kaszy jaglanej – który po ugotowaniu, dosypujemy do szpinaku i pomidorów – na samym końcu wszystko doprawiamy i dodajemy ser feta – jeśli oczywiście jecie nabiał. 🙂


naleśniki ze szpinakiem bez glutenu