Słoneczne dni jesieni bywają niebywale piękne. Kolorowe liście mienią się w promieniach słońca, pod stopami słychać ich szelest, a  w powietrzu czuć cudowny zapach jesieni. 😉 Są też takie jesienne dni, w których nie chce się wynurzać nosa spod kołdry. Niebo przypomina kolor papieru toaletowego w wersji szarej i nic nie wskazuje na to, że to się zmieni. Takie dni trzeba sobie umilać, a jak umilać, to wiadomo, że dobrym jedzeniem! 😉

Długie jesienne wieczory z książką w ręku i z czymś dobrym do chrupania nie są takie złe!

Ostatnio przygotowałam indyjską pakorę, która nie tylko idealnie sprawdza się jako przekąska podczas imprezy, ale również świetnie smakuje w domowym zaciszu!


Pakora- indyjska-przekąska


PRZEPIS:

Średni kalafior

1 szklanka mąki z ciecierzycy

1 szklanka wody

1 łyżeczka kuminu

1/2 łyżeczki koziradki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czosnku granulowanego

szczypta cynamonu

olej rzepakowy do smażenia


IMG_8302

 


PRZYGOTOWANIE:

Mąkę z ciecierzycy połączyć z wodą i pozostałymi przyprawami, bardzo dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 10 minut. Kalafiora rozdrabniamy na niewielkie cząstki około 5 cm. Sprawdzamy czy ciasto ma dobrą konsystencję – nie jest ani za rzadkie, ani za gęste.  Jeśli jest zbyt rzadkie należy dodać odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste trochę wody. Następnie zanurzamy różyczki kalafiora w cieście z mąki z ciecierzycy, dokładnie obtaczamy, tak aby całe pokryły się ciastem. Na patelni rozgrzać około 1 cm warstwę oleju, każdą różyczkę smażymy przez 3 – 4 minuty na średnim ogniu, po czym obracamy na kolejną stronę i nadal smażymy.

Gotowe! <3


IMG_8301