Moje zainteresowanie przyprawami i ich wpływem na nasze zdrowie zaczęło się dobre kilka lat temu, wtedy jeszcze nie używałam ich zbyt wiele, a jeśli to robiłam – to dość ostrożnie. 🙂 Dziś nie wyobrażam sobie bez nich jakiegokolwiek dania i nawet zwykła jajecznica smakuje jakoś tak orientalnie. <3
KOLENDRA:
To doskonały środek wzmacniający trawienie. Zioło to jest zalecane w przypadku jelita drażliwego, nieżytu żołądka, zapalenia jelita grubego, zgagi i kolek. Zarówno nasiona, jak i liście są używane do poprawy trawienia.
*pobudza apetyt
*wspomaga trawienie toksyn
*posiada działanie przeciwzapalne
*usuwa pasożyty
*sok wyciśnięty z liści kolendry jest stosowany do leczenia rożnego rodzaju alergii, wysypek
*nasiona kolendry łagodzą stany gorączkowe.
KMIN RZYMSKI
Kmin rzymski jest jednym z najlepszych ziół na trawienie i pracę jelit. Jest stosowany w kuchni jako aromat oraz w celu poprawy przyswajania składników pokarmowych. Zalecany w przypadku wzdęć i problemów trawiennych.
*stymuluje układ trawienny
*trawi toksyny
*łagodzi objawy wymiotne
*łagodzi objawy skurczy jelit
*redukuje stany zapalne
*łagodzi nudności
KOPER WŁOSKI
Jest rośliną energetyzującą, działa korzystnie na trawienie, rozluźnia mięśnie gładkie oraz działa leczniczo na ból w dolnej części brzucha spowodowany napięciem odcinka jelita grubego.
*łagodzi skurcze jelit
*skuteczny w przypadku kaszlu
*łagodzi dyskomfort trawienny: wzdęcia, burczenie w brzuchu, skurcze i mdłości,
*łagodzi zapalenie pęcherza moczowego oraz pomaga w problemach z oddawaniem moczu
*podnosi poziom mleka u matek karmiących
KOZIERADKA
Roślina stosowana w przypadku zaparć, wysokiego poziomu cholesterolu, cukrzycy i otyłości. Ponadto posiada właściwości, które korzystnie wpływają na układ moczowy. Pomaga zrównoważyć poziom cukru.
*pobudza apetyt
*pobudza trawienie
*posiada właściwości przeczyszczające
*łagodzi objawy cukrzycy
*redukuje poziomu cholesterolu
KURKUMA
Nasiona kurkumy mają właściwości ogrzewające i pobudzające układ pokarmowy i płuca. To doskonały środek aby domowym sposobem stłumić w zarodku zbliżające się przeziębienie. Ma korzystne działanie na jelito grube, ponadto jest skuteczna w leczeniu wrzodów żołądka.
*oczyszcza krew
*działa korzystnie w przypadku cukrzycy
*wzmacnia menstruację
*łagodzi stany gorączkowe
*niszczy trucizny
*niszczy pasożyty
*poprawia cerę
*leczy choroby skórne
*łagodzi swędzenie
*środek przeciwbólowy
*przyspiesza zrastanie kości po złamaniach
*pobudza pracę wątroby, wzmaga wydzielanie żółci
*leczy stany zapalne, łagodzi ból, wzmacnia stawy i ścięgna
*jest doskonałym antybiotykiem
IMBIR
To uniwersalny lek dla każdego i na każdą chorobę. To najlepsza roślina w leczeniu problemów trawiennych oraz krążenia.
*niszczy toksyny
*zapobiega mdłością
*zatrzymuje czkawkę
*wchłania płyny z jelit
*usuwa hemoroidy
*redukuje uczucie zimna
*odmładza
*łagodzi kaszel i trudności w oddychaniu
*łagodzi ból
*działa rozgrzewająco na układ trawienny
*podnosi wydzielanie enzymów trawiennych
KARDAMON
Jest szczególnie zalecany w przypadku słabego trawienia, burczenia w brzuchu, wzdęć, kolki, bólu jelitowego i niestrawności.
*stymuluje trawienie
*wspomaga trawienie
*łagodzi skurcze i ból jelit
*zatrzymuje kaszel
*zapobiega astmie
*zapobiega mdłością
CYNAMON
Jest rośliną energetyzującą, która wspomaga układ trawienny, a także chroni i wzmacnia jelita.
*podnosi apetyt
*niszczy toksyny
*działa tonizująco na serce ❤️
*dodaje siły
*pomaga w przypadku wzdęć i kolki
*pobudza cyrkulację w stawach
*rozgrzewa
*posiada właściwości przeciwskurczowe
O, same moje ulubione 🙂
Przyprawy dodaję praktycznie do wszystkiego 🙂 nawet teraz pije moją ulubioną kawę z kardamonem, cynamonem i imbirem 🙂