Sezon na dynię namiętnie trwa :). Z roku na rok dynia staje się coraz bardziej popularna zarówno w naszej kuchni jak i jako element dekoracyjny. Większość osób chętnie ozdabia swoje domy, ogródki czy parapety dyniami ozdobnymi. W Polsce coraz lepiej prosperują farmy dyni, na których można podziwiać przepiękne okazy. Dynia stała się popularna przede wszystkim poprzez dekoracje Halloweenowe a obecnie zbiera coraz więcej łask w polskiej kuchni. Osobiście nie obchodzę Halloween, nie praktykuje przebierania się oraz wycinania potworów z dyni itd.  Nie widzę powodu do świętowania i chyba nigdy nie zrozumiem tego fenomenu. Bliższy już jest mi Festiwal Dyni, na którym można spróbować przysmaków dyniowych czy podziwiać największe okazy danego roku.  We Wrocławiu rok w rok odbywa się takie wydarzenie, na które zjeżdżają się ludzie z pobliskich miejscowości. W tym roku postanowiłam się wybrać i ja aby zakupić dynię na zupę, jednak kolejka do wejścia była tak ogromna, że plan szybko uległ zmianie. Udaliśmy się do wioseczki pod Wrocławiem gdzie mili gospodarze prezentują swoje tegoroczne zbiory. Przyznam szczerze, że wybór dyni wcale nie jest taki łatwy gdy dookoła masz mnóstwo różnych gatunków takich jak hokkaido, muscato itd. Całe szczęście przemili gospodarze szybko pomogli nam uporać się z problemem. Zobaczcie na zdjęciach jak to wyglądało 🙂


Processed with VSCO with a4 preset

#dynie #dynia #farmadyni #polska

#dynia #farmadyni #pumpkindynia, pumpkin, hat

Processed with VSCO with al1 preset#dynia #polskadziewczyna #pumpkin


Na koniec mały bonus  – przepis mojej mamy na zupę dyniową 🙂 (uwaga! pierwszy przepis na blogu, który nie jest wegetariański)

Potrzebujemy :

3 litry wody,

warzywa (marchew, pietruszka, seler, cebula, por według uznania)

2-3 ząbki czosnku,

liść laurowy, ziele angielskie, sól morska, pieprz

dynia średniej wielkości (ja użyłam hokkaido),

kawałek kurczaka (część z kością, mogą być udka np),

2-3 łyżki kaszy manny,

śmietanę do zupy (18%)

Przygotowanie :

Gotujemy wywar tak jak na rosół ok 45 minut, solimy do smaku . Następnie wyjmujemy kości, ziele angielskie i liść laurowy a dodajemy obraną i pokrojoną w kostki dynie. Gotujemy do miękkości, następnie blendujemy (możemy także zblendować obrane mięso z kości) i dodajemy 2-3 łyżki kaszy mannej, przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy śmietanę 3-4 łyżki. Zupę na talerzu możemy udekorować odrobiną śmietany, pietruszką, pestkami dyni. Smacznego! 🙂

Wersje wegetariańską można również wykonać, gotując bulion bez kości. Zupę można przyprawiać na wiele sposobów dodając curry, kurkurmę, imbir lub wędzoną paprykę w zależności czy chcemy mieć wersje rozgrzewającą czy też nie.


#dynia #zupadyniowa#zupadyniowa #dynia#zupadyniowa #dyniaE67D5139-1F48-4547-B383-BA2A9A8D0991


Zupa dyniowa to idealne danie w sezonie jesienno-zimowym 🙂