Płatki śniadaniowe

Śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Należy więc zadbać żeby było pożywne, płatki śniadaniowe są jednym z najczęstszych posiłkowych porannych wyborów. Łatwo, szybko i tanio można zaspokoić głód. Jednak nie wszystkie płatki śniadaniowe dostarczą nam niezbędnej energii na dalsza część dnia, większość z nich dostarczy nam po prostu całodziennej dawki cukru!


płatki-śniadaniowe-śniadanie-zdrowie


Przy zakupie płatków śniadaniowych kierujmy się informacjami na etykiecie. Im mniej składników wymienionych w krótkiej informacji, tym lepiej, co oznacza, że produkt jest mniej przetworzony. „Dobre” płatki to mniej więcej takie, które zawierają cukru (poniżej 6g/100g), błonnika (powyżej 3g/100g). Unikajmy emulgatorów, konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Jeżeli decydujemy się na płatki śniadaniowe powinny one być jak najbardziej naturalne.


crunchy-platki-sniadaniowe-sniadanie

platki-sniadaniowe-crunchySante crunchy: 18 g cukru/100 g produktu

 13064119_1172243592809275_2063358584_oowsianka-zdrowe-sniadanie

Owsianka z truskawkami „Coś na ząb”: 24 g cukru/100 g produktu.

owsianka-zdrowe-sniadanie-zdrowe-jedzenie

Zwykłe płatki owsiane: 1, 7 g cukru/100 g produktu.


Jogurt

Dietetycy zachęcają nas do jedzenia jogurtów, ponieważ posiadają one żywe kultury bakterii, zwiększają odporność, chronią przed infekcjami i znajdują swoje zastosowanie właśnie wtedy, gdy jesteśmy chorzy.

Co jadłaś ? Jogurt! No właśnie, a jogurt jogurtowi niestety nie jest równy. Bo jeśli zjemy jogurt naturalny, to owszem jest on źródłem cennego białka i bakterii, ale jeśli zdecydujemy się na te kolorowe jogurty– to w większości znajdziemy tam po prostu cukier. W wielu dostępnych na rynku jogurtów zawiera różnorodne substancje zagęszczające: mleko w proszku (cukier mleczny i cholesterol ), białka mleka, a także skrobie kukurydzianą modyfikowaną : E 1422, E 1413, E 1414.


activia-jogurt-zdrowe-jedzenie

13036625_1172254356141532_904977862_o

Activia do picia:  24,2 g cukru w 195 g produktu


Jogurty typu „light” i 0 % owszem zawierają mniejszą ilość kalorii, ale są pozbawione witaminy A, D, K. Wapń w nich zawarty jest gorzej wchłaniany. Najlepiej kupować jogurty 1,5-2% tłuszczu.

Jogurt zawiera naturalny cukier w postaci laktozy, a także cukier pochodzący z owoców ( w jogurtach z owocami), do tego należy jeszcze doliczyć cukier dodany do jogurtu przy produkcji. Kubek jogurtu smakowego około 300 gram zawiera ok. 9 łyżeczek dodanego cukru. Tego typu produkty są często dosładzane syropem glukozowo-fruktozowym, który powoduje zaburzenia metaboliczne.


13052476_1172254466141521_86516465_o

danio-jogurt-jagodowy

Danio jagodowy: 14,6 g cukru /100 g produktu, dodatkowo mnóstwo aromatów, syropów i konserwantów.

danone-jogurt-owocowy

13072166_1172254449474856_363978206_o

Danone pitny: 24,5 g cukru w 200 g produktu (duże opakowanie ma 300 g)


Sok

Osobiście jestem zwolenniczką jedzenia owoców. Sama produkcja soków wiąże się z tym, że część pożądanych składników zawartych w owocach nam po prostu „umyka”. Znacząco zmniejsza się zawartość antyoksydantów oraz błonnika. Pijąc sok czujemy się również mniej syci, niż gdybyśmy zjedli jakiś „owoc”. Sok nie zaspokoi naszego głodu, dlatego istnieje większe ryzyko, że sięgniemy po coś jeszcze.

sok-pomaranczowy-sok-zdrowe-jedzenie

Soki – te świeżo wyciskane mogą nam jednak dostarczyć dużo więcej różnorodnych owoców i warzyw. W sokach można wiele produktów przemycić, dodane w niewielkich ilościach produkty, które niekoniecznie są smaczne w wyciskanym soku mogą pozostać niewyczuwalne.

13054608_1172262992807335_638395372_osok-soki-zdrowe-jedzenie


Soki dzielimy na przecierowe, klarowne i mętne. Sok 100 % oznacza, że został wyprodukowany w 100 proc. ze wskazanego na etykiecie owoc, ponadto nie zawiera żadnych dodatków: smakowych, zapachowych czy konserwantów. W zależności od tego jak długo można je trzymać, wyróżniamy soki pasteryzowane i niepasteryzowane, a także soki przecierowe (dość gęste) to: marchewkowy, bananowy oraz pomidorowy. Soki klarowne nie zawierają żadnych cząsteczek miąższu takie jak np. sok jabłkowy. Soki posiadające miąższ określa się jako naturalnie mętne.


 

13063901_1172263036140664_1590346828_o

soki-jednodniowe-sok


Jakie soki są najzdrowsze?

Oczywiście te wyciskane w domowym zaciszu. Jeśli jednak decydujemy się na zakup soku najwięcej wartości odżywczych podczas produkcji zachowują soki niepasteryzowane, przecierowe lub naturalnie mętne – posiadają one wiele składników odżywczych oraz błonnika.

Warto mieć jednak świadomość, że najzdrowszym i niezbędnym płynem w gaszeniu pragnienia i nawadnianiu organizmu zawsze będzie WODA!