Pyszny pomysł na śniadanie – Szakszuka

Redakcja

21 stycznia, 2024
Shakshuka to jedna z najpopularniejszych potraw w Iranie oraz innych krajach Blisko Wschodnich, przyrządzana z wielu różnych składników. Istnieje wiele odmian tego dania, takich jak dodanie do niego kurczaka lub wołowiny. Najczęstsze składniki to cebula, pomidory, pietruszka, kolendra, suszone liście mięty i szafran

Składniki:

  • kiełbasa własnego wyboru
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • natka pietruszki
  • olej o wysokim progiem dymienia
  • sól i pieprz

Przepis

  1. Warzywa pokrój w kostkę a kiełbasę na grube plastry.
  2. Na patelni o wysokich rantach rozgrzej olej i podsmaż kiełbasę.
  3. Zdejmij kiełbasę z patelni na talerz.
  4. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, na koniec dodać rozdrobniony czosnek.
  5. Do cebuli dodaj paprykę.
  6. Smaż na małym ogniu ok. 5 minut.
  7. Dodaj puszkę pomidorów i bazylię, dopraw solą i pieprzem.
  8. Duś pod przykryciem przez 15 minut. 
  9. Dodaj plasterki białej kiełbasy i całość wymieszaj.
  10. Zrób trzy zagłębienia w potrawie, po czym wbij do nich po jajku.
  11. Przykryj patelnię i duś przez kolejne 5 minut (białko ma się dobrze ściąć a żółtko ma być płynne).
  12. Posyp potrawę natką pietruszki.
  13. Podawaj z pieczywem, najlepiej zapiekanym.
Znając podstawy, możesz przy kolejnych próbach dodawać nowe dodatki jak ser i pieczarki.

Polecane: