Shakshuka to jedna z najpopularniejszych potraw w Iranie oraz innych krajach Blisko Wschodnich, przyrządzana z wielu różnych składników. Istnieje wiele odmian tego dania, takich jak dodanie do niego kurczaka lub wołowiny. Najczęstsze składniki to cebula, pomidory, pietruszka, kolendra, suszone liście mięty i szafran
Składniki:
- kiełbasa własnego wyboru
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- suszona bazylia
- natka pietruszki
- olej o wysokim progiem dymienia
- sól i pieprz
Przepis
- Warzywa pokrój w kostkę a kiełbasę na grube plastry.
- Na patelni o wysokich rantach rozgrzej olej i podsmaż kiełbasę.
- Zdejmij kiełbasę z patelni na talerz.
- Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, na koniec dodać rozdrobniony czosnek.
- Do cebuli dodaj paprykę.
- Smaż na małym ogniu ok. 5 minut.
- Dodaj puszkę pomidorów i bazylię, dopraw solą i pieprzem.
- Duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Dodaj plasterki białej kiełbasy i całość wymieszaj.
- Zrób trzy zagłębienia w potrawie, po czym wbij do nich po jajku.
- Przykryj patelnię i duś przez kolejne 5 minut (białko ma się dobrze ściąć a żółtko ma być płynne).
- Posyp potrawę natką pietruszki.
- Podawaj z pieczywem, najlepiej zapiekanym.
Znając podstawy, możesz przy kolejnych próbach dodawać nowe dodatki jak ser i pieczarki.